Изборният ден започна нормално в 7 часа,  съобщиха от ЦИК. Секционните комисии

...
Изборният ден започна нормално в 7 часа,  съобщиха от ЦИК. Секционните комисии
Коментари Харесай

Избираме 48-ото Народно събрание

Изборният ден стартира нормално в 7 часа,  оповестиха от ЦИК. Секционните комисии се попълнят там, където не са се явили всички членове.

Говорителят на Комисията Росица Матева изясни, че преди да влезем в секцията би трябвало да се осведомяваме от таблата пред нея за номера на партията или обединението, за която ще гласуваме, както и за номера на определения от нас претендент, който ще посочим с преференцията. Така гласуването ще стане по-бързо, съобщи БНР.

Вотът ще продължи до 20 часа и ще се организира в над 12 000 секции у нас. Гласуването може да продължи до 21 часа, в случай че пред изборното помещение към момента има искащи да гласоподават. За 240-те депутатски места в 48-ото Народно събрание се борят над 6600 претенденти. На предварителния избор се явяват 23 партии и 6 обединения. 

Малко над 11 000 са машините за гласуване в страната и в чужбина. При проблем с машината, която механик не може да в профил, гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, само че единствено след позволение от ЦИК. За да няма подозрения за операции, и този път ще се броят 100% от разписките след гласуването.

В секция във Варненския квартал Владиславово машина е дала недостатък още през вчерашния ден при тестовото ѝ включване. При дефектът тя е изписала „ Дневникът е фалшифициран “. На този стадий не е ясно какво значи това, като от РИК обмислят дали да не сезират прокуратурата, съобщи bTV.

Днес с хартиени бюлетини се гласоподава в към 3000 секции в страната. Право на избор имат навършилите 18 години. Броят на гласоподавателите по изборни описи е 6 602 990 души.

Българите зад граница ще гласоподават в 755 разкритите секции в чужбина. Най-много са те в Република Турция, в Обединеното кралство, в Германия, Испания и Италия. Сънародниците ни, които не са подали заявление за гласоподаване в чужбина и не са вписани в изборен лист на посочено от тях място, гласоподават в разкрита секция по техен избор, като дават уверение по пример, че няма да гласоподават на друго място.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР